Fatsa’nın unutulmaz alimlerinden merhum Halil Tatlıgül Hocamız dünya nimetleri içinde en çok kitapları severdi. Kitaplar konusunda özel bir hassasiyeti vardı. Hem kitap okur, hem de okumayı teşvik ederdi. Maaşının yetmediğini söyleyen imamlara; “Her ay bir kitap alıp okuyun, maaşınız bereketlenir” derdi.
Diyarbakır’da kaldığım yıllar; “Yeni gelen kitaplardan bana gönder” derdi. O yıllarda Diyarbakır‘da Lübnan ve Mısır‘dan tırlarla kitap gelir dağıtım yapılırdı. Hocama yanılmıyorsam Sabuni‘nin yeni çıkan tefsiri ‘’Saffetü’t Tefasir‘’i göndermiştim. O günler kargo şirketleri olmadığından PTT ile gönderim oluyor. Hocama nasıl olduysa koli ihbarı gitmemiş.
Kayıp kitaplar
O yıl Hocam Umreye gidiyor. Medine‘ye varınca Erzurumlu Hattat Mustafa Efend’iyi ziyarete gidiyorlar. Mustafa Efendi Osmanlı Kışlası’nda kendisine tahsis edilen odasında kalıyor. Misafirlerini orada karşılayıp ikramlarda bulunuyor.
Fakir de 1986- 87 yıllarında iki kere ziyaret etmiştim. Mustafa Efendi, Halil Tatlıgül Hocamızla iyi tanışırlar. Son ziyaretinde; ‘’Halil Hocam bizde bir emanetin var’’ deyip Diyarbakır’dan gönderdiğim kitap kolisini takdim ediyor.
Olaya şahit olanlar kolinin üzerinde; “Gönderen Recep Uzun, alıcı Halil Tatlıgül” yazdığını hayretle görüyorlar. Kitapların nasıl olup da Medine’ye gittiği bilinmiyor. Hattat Mustafa Efendi eliyle Hocamıza ulaşması, iki Allah dostu arasında bir sır olarak gizemini korumuştur.
Dedim ya Hocam kitapları çok severdi. Bir kitaba aşıktı: Kur’an-ı Kerim… Askere gidinceye kadar hafız değildi. Askerlikte nöbet tutarken hıfzını tamamlamıştı. O Kur’an’ın lafzına hamil, ahkâmıyla amil, manasıyla kâmil bir hafızdı. Böyle hafızların geçtiği mezarlıklardan o gün için kabir azabının kaldırılacağını söylemişti.
Emanet kitaplar
Rize ‘den Hocama gelen bir tanıdığı bazı kitapları ödünç ister. Üstad istemeyerek de olsa önemli kitapların bir kısmını gelen hocaya verir. “En kısa zamanda iade ederim” diyerek giden kitaplar, aylar, hatta yıllar geçer geri verilmez. Alan da aslında ariyet olarak aldıklarını vermeyen cinstendir. Halil Hocamın canı çok sıkılır, üzüntüsü yüzüne yansır.
Sevenlerinden gözü kara birkaç genç; ‘’Hocam canını sıkma gidip kitapları şu art niyetliden alıp gelelim. Bizimle gel adresi göster, gerisi bize ait” derler. Bir taksiye atlayıp Rize’nin o köyüne giderler. Üstad kitaplarını alan hocayı bulur. Eve buyur edilirler.
Hocamın kitaplar için geldiğini anlayan ev sahibi gençlerin durumundan vaziyetin ciddiyetini anlar. Hiç itiraz etmeden kitapları verir. Hoca Efendi gençlere teşekkür ederken; “Herkesin anladığı bir dil vardır, o dilden başkasını anlamaz” hakikatine vurgu yapar. Fakirin de ödünç diye alınıp giden ve bir daha gelmeyen onlarca kitabım oldu!.. Oysa gelmeyen her kitap gönülde bir yara bırakır.
Okumak ve yaşamak
Bedava alınan kitabın kıymeti de pek bilinmez. Fatsa İmam Hatip Lisesi’nin yurt müdürüyken gençlere namazı sevdirmek için namazla ilgili bir kitabı bedava olarak dağıttım. Bazı kitapların çöp kutusuna atıldığını görünce kalp krizsizinden gidecek gibi oldum. Hayatımda yaşadığım en müessif olaylardan biri olarak hatıralarımda yerini aldı.
Oku diye başlayan kitabın müminleri okumuyorsa durumun vahameti ortada sevgili dostlarım. Ne olur kitaba para verin, değer verin, zaman ayırın. İlim yolu cennet yoludur unutmayalım. Rabbim okuyan, yaşayan, yaşatma gayreti içinde olan samimi kulları arasına bizleri dâhil eylesin. Bizleri Halil Tatlıgül Hoca gibi dostlarına hayırlı halef kılsın! Âmin ecmain!…
Recep Uzun/ İrfanDunyamiz.com
Yayın Yönetmeni Notu: Merhum Halil Tatlıgül Hoca genç yaşta vefat etmesine rağmen, yaşadığı çevrede çok derin izler bırakmış önemli bir şahsiyettir. Kendisini hiç tanımadığımız halde, onun örnek hayatı, okuduğumuzda bizim dahi burnumuzun direklerini sızlatmaktadır. O bir Allah adamıdır, o bir güzel kuldur, o bir samimi yürektir. Ve o alim olmanın yanı sıra kelimenin tam anlamıyla arif bir kimsedir. Bu güzel hatıradan öğreniyoruz ki bu mübarek zatın da dostları kitaplarmış. Ne mutlu başta Kur’an-ı Kerim olmak üzere faydalı kitaplara dost olabilenlere…
KARADENİZ ÇEVRESİ İRFAN DÜNYAMIZ
Hatıra Arşivi ↗
Alimler, arifler, hocalar ve önemli şahsiyetlerin hatıralarını okumak için tıklayın.
İyi Haberler ↗
İyiliklere, erdemlere, örnek davranışlara dair beyaz haberler okumak için tıklayın.