Üniversite tercih sürecindekilere bir hatırlatma

Üniversite sınav sonuçları belli olmuş. Gençlerin hepsine hayırlı olsun. Bir abileri olarak tercihleri için bazı önerilerim olsun. Özellikle çok yüksek puanlar aldıysanız, modaya kapılıp moda bölümler seçeceksinizdir yüksek ihtimal ama yapmayın! İlginiz olan, sevebileceğiniz alanlarda okuyun. Çok “yüksek” bölümlerde “sıradan” olmaktansa, “sıradan” bölümlerde “sivrilmeniz” gelecek için çoğu zaman daha iyi olur.

Eski bir Odtülü olarak, lise çağlarımda burnumdan kıl aldırmaz, kendimi dünyanın en zeki insanı sanırdım! Sonra Odtü’ye elektronik mühendisliğine gittim. Bir baktım ortalık benim modelden geçilmiyor. İlinizde parmakla gösterilen bir öğrenciyken birden sıradan, herkes gibi yüzlerce kişiden birine dönüşüveriyorsunuz mesela.

Prestijli sayılan üniversitelerde bir de taşlaşma vardır. Kendilerini her zaman en yüksek saydıkları için, asla kendileri, konumlarıyla hesaplaşamazlar. Odtü de, Boğaziçi de bence çok uzun süredir bu dertten mustariptir.

Gençlere benim gençliğimden beri hep “zekası” ile sivrilen insanlar örnek gösterildi. Biz lisede ya da üniversitedeyken Bill Gates, şimdi sizlere Elon Musk vs… Bu adamların zekasının şeytanlığın dünya temsilciliği olmaklıktan başka bir yeri olmadığını gördüğümde, lise çağlarımda Bill Gates’i örnek aldığım için çok utanmıştım mesela.

Ey gençler, siz siz olun, irfan ile, kalp ile desteklenmeyen zekânın, bugün dünyanın ve insanlığın sonunu hazırlayan “zekâ” olduğunu bilin. Bu yüzden yolunuzu da buna göre seçin.

Üniversite seçerken sosyal açıdan güçlü bir kampüs üniversitesi seçin derim. Odtü bu anlamda benim zamanımda Türkiye’nin en iyisiydi belki de… Yüzlerce sosyal kulüp, sizi, zamanı gelince okuduğunuz alandan çok başka bir yere taşıyabiliyor mesela.

Odtü’de sinema kulübü, klasik Türk musikisi korosu, felsefe kulübü gibi yerlerde ve bir dönem de öğrenci derneğinde (ki Odtü’nün/ Türkiye’nin en bağnaz öğrencilerinin kendine solcu diyen Kemalistler/ Kemosol tayfa olduğunu öğrenmemin miladıdır) bulunmam, doğrusu olumlu ya da olumsuz pek çok şeyi zamanında görmeme sebep olmuştur. Sanatla ve özelde de sinema ile ilişkimin derinden başladığı zamanların o zamanlar olması tesadüf değildir.

Dersime gider, konumun uzmanı olurum, gerisi de beni ilgilendirmez, denerek üniversite okunmaz. Sığır olunur böyle yaparak. Asıl üniversite öğrenciliği üniversitenin çok yönlülüğünü yavaş yavaş anlamakla ve bu çok yönlülükten azami faydalanmakla olur. Bu yüzden size tavsiyem hocaları da çok yönlü olan okullar seçin. Yoksa bir bölüme girip büyük sığır olarak çıkmak işten bile değildir. Allah hepinizin yolunu açık eylesin.

Enver Gülşen/ İrfanDunyamiz.com

BENZER YAZILAR

Şahsiyet Gelişimi↗

Müslümanca hassasiyetlerle yazılmış kişisel gelişim yazıları okumak için tıklayın.

Adab-ı Muaşeret

Sosyal hayattaki edep ve görgü kurallarına dair yazıları okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Abdullah bin Mes’ud gerçek bir kahramandı…

Elimizdeki kaynakların bildirdiğine göre Hazreti Dâvûd aleyhis selam, babasının en küçük oğludur ve çobanlık yapmaktadır. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.