Devenin yularını tutan eşek…

Adam uzun yıllar devesiyle taşımacılık yapmış. Yaşlanan deve yolun sonuna gelmiş. Artık öleceğini anlayınca; “Sahibimi çağırın da helallik vereyim.” demiş.

Devenin sahibi; “Ne hakkı varmış ki bende?” demiş. Ama yine de merak etmiş. Dayanamayıp devesinin yanına gitmiş.

– “Ne hakkın var ki bende?” demiş. Deve şöyle demiş:

– “Öyle deme! İlk olarak benim taşıma gücüm belliyken bunun iki katı çuval yüklerdin bana. Bu hakkımı helal ediyorum sana. Benim günlük 10 kg yiyeceğe ihtiyacım varken, sen hep 8 kg verir, kalanı vermezdin. Bu hakkımı da helal ediyorum.

Ayrıca; Üç günlük yolu iki günde gitmem için sopayla döverdin beni. Bu hakkımı da helal ediyorum. Dahası; Bir de yavrum olmuştu. Onu kesmiş, misafirlerinle bir güzel yemiştiniz. Bu hakkımı da helal ediyorum.

Amma bir hakkım var ki onu asla helal etmeyeceğim.”

Sahibi merakla sormuş:

“Nedir o?”

– “Her seferinde her yolu en iyi ben bildiğim halde, tüm yükü de ben taşıdığım halde, yularımı bir eşeğe verirdin. Onu önüme koyardın. Beni bir eşeğe mahkum ederdin ya, işte bu hakkımı asla helal etmeyeceğim!” demiş.

İrfanDunyamiz.com

Yayın Yönetmeni Notu: Her yaşa hitap eden bu güzel kıssada, ehil olmayan, liyakatsiz insanlara, hiçbir makamın, hiçbir değerin, hiçbir emanetin teslim edilmemesi gerektiği çok veciz bir şekilde anlatılmış. Toplumda yönetici konumunda olan kimselerin gayri ahlaki tutumları neticesinde, görevler, yöneticilikler, idari işler liyakate göre değil ahbap çavuş ilişkilerine göre dağıtılmakta neticede üç tane koyunu güdemeyecek insanlar çeşitli kurumlarda yönetici olmaktadır. İş bilmeyen liyakatsiz kimselerin yanında çalışan becerikli ve akıllı kimseler için bu durum tam da bir çileye dönüşmektedir. Bu görevler özellikle devletin imkanlarını israf etmeyecek, emanete sahip çıkacak, lükse gösterişe önem vermeyen dürüst, faziletli, inançlı kimselere verilmesi gerekirken, yağcılık ve uyanıklıkta mahir, köprüden geçene kadar ayıya dayı diyebilen kimselere tahsis edilmektedir. Umarız bu kıssa birilerini düşünmeye sevk eder.

KISSA HAVUZU↗

En güzel kıssa ve hikayelerin derlendiği özel arşivimize ulaşmak için tıklayın.

MENKIBE DERYASI↗

Özenle seçilmiş geleneksel eğitici menkıbeler okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Yüz yüze iletişimde on altın kural…

Yüz yüze iletişim; doğrudan, aracısız bir iletişimdir. Bu iletişim iki kişi arasında olabileceği gibi, bir …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.