Halil Atalay hoca yüreklere dokunmuştu…

1959 yılı Ramazan ayının Kadir gecesinde Eskişehir’in Mihalıççık ilçesi Çalkaya köyünde doğdu. İlkokulu Çalkaya Köyü İlkokulunda tamamladı. Kur’an Kursu eğitimi için Nallıhan’da ve Ortaokul eğitimi için Sarıyar ile Beylikova’da bulundu. Ömrü boyunca hiç inmeyeceği kürsü deneyimleri de burada başladı.

Henüz ortaokul talebesiyken, çeşitli köylerde ve ilçe merkezlerinde yer alan Camilerde vaazlarda bulundu. Daha kendi köyünden ayrılırken hedefini koyduğu Eskişehir İmam Hatip Lisesi‘ne 1975 yılında başladı. Lise hayatı boyunca da kürsülerden hiç inmedi. Akıncı gençlik hareketi içerisinde çeşitli görevlerde bulundu

Ribatla tanıştı

10.7.1979 tarihinde mezun oldu. 1979 yılı Temmuz ayında babasının bekçilik görevi yaptığı Eskişehir/ Üçbaşlı Köyü‘nde evlendi. 31.07.1979 tarihinde Adana merkez Sarıhamzalı köyünde İmam Hatip olarak göreve başladı.

Üniversitelerin sınavlarına girmek için başvurularda bulundu ve Türkiye’nin her yerinde her bölüme girebilecek başarısı ile birlikte 1980 yılında o dönemki adıyla Selçuk Üniversitesi Yüksek İslam Enstitüsünde Yükseköğrenimine başladı.

Bu dönemde senelerce birlikte İslam davasına koşturacağı Ribat ile tanıştı. 20.07.1982 yılında da Konya Merkez Uluırmak‘ta bulunan Konya’ya ilk geldiğinde namaz kıldırdığı, Elmacık Yavuz Selim Camii’ne İmam Hatip olarak tayin oldu. 10.9.1985 tarihinde Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 1985 yılı ilkbaharından 1986 yılı sonbaharına kadar Hollanda’da bulundu.

İrfan ordusu

30.01.1989 yılında Sinop Boyabat İmam Hatip Lisesinde “İrfan Ordusu” olarak gördüğü öğretmenlik mesleğine başladı. 31.08.1992 yılına kadar idari görevler ile birlikte burada görevine devam etti.

7 Kasım 2020’de Boyabat İmam Hatipliler Derneği 52. açılış yıldönümünde görüş ve düşüncelerini şöyle ifade etmişti: “Bu güzel insanların olduğu müstesna kurumda Rabbimiz bize de 1989-1992 yılları arasında öğretmenlik ve idarecilik görevi nasip etti. İdarecisiyle, öğretmeniyle, bütün hizmet edenleriyle, öğrencisiyle, halkıyla müstesna ve mümbit bölgemizde hayatımın en güzel ve verimli yıllarını yaşadım.

Orada kazandığımız tecrübe ve birikim, daha sonraki hizmetlerimize ışık tuttu. Hatta o yıllarda idareci, öğretmen ve farklı kurumlarımızdan dostlarımızla yapmış olduğumuz özel dersleri Konya’ya dönünce ‘Fikri Tevhide Doğru’ ismiyle kitaplaştırdık. Şimdilik yirminin üzerinde neşredilen eserimiz oldu. Yine ‘İrfan Ordusuna Notlar’ diye Türkiye genelinde muallimlere yönelik yaptığımız çalışmalar oldu. Boyabat tecrübesinin bunlarda da çok faydasını gördüm.

Rabbim imkân verirse hayatım ve hatıratım ile ilgili bir eser düşüncem var. Bu eserde de en çok Boyabat’tan bahsedilecektir. ‘İman varsa imkân vardır. İmkânlarımız imtihanımızdır. İmkânımız olduğu halde yapmadıklarımızdan sorumluyuz’ anlayışıyla Boyabat’ta öğrencilerimizle, öğretmenlerimizle birlikte, cami kürsülerinden, köy ziyaretlerine, çevre ilçelere programlar ile her fırsatta halkımızla ve diğer kurumlarımızla da kaynaşma, paylaşma sağlanmış oldu. Bilhassa İmam Hatip Lisesi ile Müftülük kaynaşmasının, dayanışmasının çok güzel faydalarını gördük.”

Yüreklere dokundu

1992 yılında binlerce gencin yüreğine dokunacağı Lale Eğitim Kurumlarında görevine başladı. İlkokuldan Liseye her yaşta o dönem eğitim gören öğrencilerin tamamı için Değerler ve Karakter Eğitimi ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği görevini sürdürdü.

Bu süreçte de Ribat Fm, Kon Tv, Kanal 42, Sun Tv ile çeşitli radyo ve televizyonlarda programlar yaptı. Ribat, Misak, Vahdet, Altınoluk ile çeşitli dergi ve gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. 15’den fazla eser yazdı. Toplumun eğitimi aile ile başlar düsturu ile neredeyse Türkiye’nin tamamında aile eğitimi seminerleri gerçekleştirdi. 2002-2009 yılları arasında Ribat Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürüttü.

Hakkari günleri

2013 yılında Konya Büyükşehir Belediyesinde Kültür ve Sosyal İşler Dairesinde göreve başladı. Burada, ülke genelindeki seminer/ konferans ve sohbetlerinin yanı sıra personellere yönelik olarak çeşitli konularda hizmet içi eğitim verdi.

2014 yılında Hakkâri Üniversitesi İlahiyat Fakültesine Fakülte Sekreteri olarak atandı. Çeşitli derslere girdi. 2015 yılında Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı ve Rektör Danışmanı olarak atandı. Görev yaptığı süre boyunca Hakkâri ve tüm ilçeleri ile çevre illerde büyük bir heyecan ve yoğun katılım ile seminer/konferans ve paneller düzenledi. Neredeyse ilde yer alan tüm camilerde vaazlar verdi. 

2016 yılı Ekim ayında Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesindeki görevine döndü. 2020 yılında da Müze ve Kütüphaneler Dairesine atandı.

Yayımlanmış eserleri

Fikri Tevhide Doğru, Huzur Hutbeleri 1-2, Huzur Sohbetleri, İrfan Ordusuna Notlar, Görünmeyen Günahlardan Nasıl Korunuruz? Gönül Sohbetleri, Çocuklara Öykülerle Kırk Hadis, Kırk Hadiste Hayatımız, Kırk Hadiste İslam Ahlakı, Günlük Hayatımızda Büyük Günahlar, Hayatımızı Güzelleştiren Görgü Kuralları 1-2, İslami Ölçülerle Ticaret Ahlakımız, Hikmet Deryası, Edebü’l – Müfred Terceme ve Şerhi, Günü Peygamber Efendimiz ile Yaşamak, Ahlâkı Peygamber Efendimiz’den Öğrenmek, Dua ve Surelerle Namaz.

Vefatından önce de gençlere yönelik olarak “Önceliklerimiz” adlı ve ailelere yönelik olarak eser çalışmaları devam etmekte idi.

Cihad ruhu

Halil Atalay hocamızla ilgili bu bilgileri veren Sami Yıldız Hocama şükranlarımı sunuyorum. Halil Atalay Hocamızı bendeniz de yakından tanıyan bir kardeşiniz olarak, kendisini samimi, gayretli, cihad ruhuyla dolu, İslâmi yaşantısından hiç taviz vermeyen bir mü’min ve aynı zamanda ilim sahibi olduğu kadar, ilmi ile âmil yani ilmini kendisine yük eden değil onu eksiksiz yaşayan, yaşantısına hile, hurda, riya karıştırmayan bir kişi olduğuna şehadet ediyorum. Ayrıca mütevazı ve cömert hallerine de her zaman şahit olmuşuzdur.

Büyükşehir Belediyesi’nde, yakın çalışma arkadaşı olan Mücahit Sami Küçüktığlı kardeşim, Halil hocayla ilgili şunları yazdı:

Halil hocamı son 5-6 yıldır yakından tanıdım. Hakkari’de Türk – Kürt kardeşliği için vaaz ve nasihatleri çok tesirli olmaya başlayıp PKK terör örgütü tarafından şahsına yönelik tehditler çok arttığı için Konya’ya nakil olmuştu. Bu vesile ile beraber çalışmaya başladık.

Mütevazı bir gönül insanı idi. Tasavvuf ehliydi. Hastalanmadan bir gün önce misafir edip gençlerle buluşturduğumuz gün, konuşurken terliyordu. Rahatsız olduğu belliydi. Ama gençliğe iki saat ahlak, edep anlattı. Bu onun en son sohbetiydi. O sohbette Allah var hocam için içimden; ‘Maşallah Erbakan hocam gibi nazik, kibar ama dağ gibi yiğit, pehlivan’ diye düşünmüştüm. Dağ gibi hocamızı aldı melun hastalık.

Arkadaşlar arasında bir ikram olduğunda ilk ‘ben ikram edeyim’ derdi. Bıraksak hep hocamız ikram edecek kadar da cömertti. İyi bir hatipti. Dinleyeni sıkmadan dersini işlerdi.

Çok iyi bir aile babası olduğu yetiştirdiği evlatlarından belliydi. Bize örnek bir aile yaşantısı vardı. Ders ve sohbetlerinde anlattıklarını yaşayan bir insandı. Edep timsaliydi. Gençleri severdi. Gençlere sahip çıkardı. Sanayi camilerine özellikle giderdi. Sanayi gençliğine sohbet ederdi. Davası İslâm’dı. İstikameti sağlamdı.

Aramızdan bir Allah dostu kaydı. Öyle inanıyorum ki bir yiğit toprağa verildiğinde gözünde bir damla dahi olsa gözyaşı birikenler varsa o damla ile sulanacak, Rabbim nice Haliller lütfedecektir. Rabbim cennette cem eylesin. Rabbim kabrini pûrnûr eylesin. Başımız sağolsun.”

22 Mart’ta koronavirüse yakalandığı tespit edildi. Bir hafta evde tedavisi devam etti. Rahatsızlıkları artınca Beyhekim Hastanesine yatırıldı. 3 gün burada tedavi uygulandı. Ancak durumu iyiye gitmeyince Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi’ne yatırıldı. Hemen yoğun bakıma alındı. Hastanedeki ilk günün akşamı entübe edildi. 3 gün entübede kaldı. 4. Gün,  5 Nisan 2021 tarihinde dâr-ul bekaya irtihal etti.

Allah rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun. Rabbimiz şehitler sınıfına dâhil eylesin İnşallah…

Salih Sedat Ersöz/ İrfanDunyamiz.com

KONYA ÇEVRESİ İRFAN DÜNYAMIZ

Gönül Dünyamız ↗

Gönül insanlarına dair bam telinize dokunacak yazılar okumak için tıklayın.

İrfan Mektebi ↗

Sevdirici, müjdeleyici üslupla yazılmış hayata dair yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

İslam tarihinde ilk hemşire…

Hemşireliğin bir meslek haline gelmesi, çok eski devirlere dayanmaz. Ancak hastalık ve tedavi insan hayatı …

Bir yorum

  1. Rabbim rahmetiyle muamele eylesin. Halil hocamın samimi bir müslüman olarak gayretine şahidiz. Rabbim Efendimize komşu eylesin. Evladı iyaline de selamet versin..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.