Çocuklara gusül abdesti nasıl anlatılır?

Yıllar önce sekizinci sınıfta okuyan (erkek) öğrencilerimden birisinin velisi okulda gelmiş. Benimle görüşmek istediğini söyledi. “Buyurun beyefendi size nasıl yardımcı olabilirim” dediğimde. Öğrenci velisi kendisini tanıttı, öğrencisinin ismini sınıfını söyledikten sonra derdini anlattı .Dedi ki:

“Hocam ben bizim çocuğun yaşlarında iken sık sık gusül abdesti alırdım. Bizim çocuk pazardan pazara yıkanıyor. Diğer günlerde özellikle sabahları yıkandığını hiç görmedim. Kafama takılan sorular şunlar:

1-Bu çocuk gusül abdesti alması gerektiği halde bu konu hakkında bilgisi yok mudur?

2-Bildiği halde utandığından veya ihmalkarlığından yıkanmayıp cünüp halde mi geziyordur.?

3- Bir rahatsızlığı falan olup ta gusül gerektiren durum olmuyor mudur?

Ben çocuğuma bu konuda konuşamıyorum, utanıyorum. Siz bu konuyu çocuğumla konuşur musunuz?”

Düşündüm de bir baba için üç şıkkın üçü de sıkıntılı bir durum. Çocukla konuşmak yerine sınıflarında bu konuyu anlatacağımı gelen veliye söyledim.

O zamana kadar din kültürü derslerinde gusül abdesti bahsinde gusül abdestinin nasıl alınacağını anlatıyorduk fakat gusülü gerektiren durumların neler olduğunu anlatmak (sınıflar kız/erkek karışık olduğundan) bana biraz sıkıntılı geliyordu. Ben de “gusülü gerektiren durumlar nelerdir” diye ev ödevi veriyordum. Öğrenen öğreniyordu.

Velinin anlattıklarından bu konuda sıkıntı olduğunu anladım ve girdiğim yedinci ve sekizinci sınıflarda sadece bir ders için kızlara okul bahçesinde oyun izni verdim. Erkek öğrencilere konuyu şu şekilde anlattım:
“Sevgili gençler, bizler çocukluktan çıkıp biraz delikanlılığa doğru giderken vücudumuzda bazı değişiklikler oluyor değil mi? Bunları söyleyebilir misiniz?”

Çocuklar değişik cevaplar veriyorlar ben de çocuklardan gelen cevapları toparlıyorum.

“Evet seslerimiz kalınlaşmaya başlıyor. Bazılarımızın yüzlerinde sivilceler çıkıyor. Boyumuz daha hızlı büyüyor. Bazılarının yüzlerinde seyrek de olsa sakallar/ bıyıklar bitmeye başlıyor vesaire. Bu değişiklikler vücudumuzdaki değişik hormonların çalışmaya başlamasıyla oluyor. Çocukluktan çıkıp bizim ergenlik dediğimiz delikanlılığa geçiş döneminde testosteron ve bazı hormonlar daha yoğun çalışmaya başlar.

Bu hormonların ürettiği sıvı küçük bir havuzda toplanır. Bizi yaratan Rabbimiz bu havuzumuzun temizlenmesi için bedenimize bir sistem koymuş. Bizler uyuduğumuz bazı zamanlarda bu havuz boşalır. Bunu çamaşırımızın ıslaklığından veya oradaki değişik izlerden anlayabiliriz. Bu durumun meydana gelmesi bizim ergenliğe girdiğimizin işaretidir. Artık bu kimseler Allah Telanın emir ve yasaklarından büyük kimseler gibi sorumludurlar.

Ayrıca bu durumu yaşayan kişilerin her defasında, gusül abdesti veya boy abdesti dediğimiz abdesti almaları yani yıkanmaları farzdır. Bunu yapmadıktan sonra namaz kılmak, Kur’an okumak gibi bazı ibadetleri yapamazlar. Bu durumu yaşayan kimseler yıkanıncaya kadar cünüp sayılırlar. En kısa zamanda yıkanmaları gerekmektedir.

Böyle durum başınıza geldiğinde sakın ailenizden utanmayınız. Tuvalete gitmek nasıl ayıp değilse, bu durumun oluşması da utanılacak bir şey değildir. Böyle durumlarda yıkanmanız ailelerinizi de memnun edecek onları çeşitli endişelerden kurtaracaktır. Bu konuyu iyi anlayamayanlar varsa anlayan arkadaşlarından öğrenebilirler. Bu meseleyi bilenler ve anlayanlar parmak kaldırsınlar bakayım.”

Bilenler biraz tebessümle parmak kaldırırlar. Meseleyi tam anlayamayanlar da kimlerden öğreneceğini görmüş olurlar

Bu konuyu öğretmenlerin daha detaylı anlatması bazen sıkıntılara sebep olabiliyor buna da dikkat etmek gerekir. Bu konuyu anlatırken cinselliği karıştırmadan meseleyi hormonlar üzerinden anlatmak meseleyi kolaylaştırıyor. Çocukları ergenliğe ulaşmış olan anne, babalar isterlerse konuyu bu şekilde anlatabilirler.

Not: Bunu anlattığım dönemlerde Tavşanlı’da doğal gaz yoktu. Kaloriferli evler de hemen hemen yok gibiydi. Yani yıkanmak için banyo kazanını yakmak vs. biraz külfetli ve zaman isteyen bir işti. Bu sebeple çocukların bazıları pazar günü kazan yandığı için o gün yıkanıp, diğer günler yıkanmaktan çekiniyorlarmış.

Ali Uslu/ İrfanDunyamiz.com

Çocuk Eğitimi ↗

Çocuk eğitimini batılı pedagojiyi esas almadan işleyen yazılar okumak için tıklayın.

Aile Okulu ↗

Mutlu evlilik ve huzurlu aile konusunu ele alan seçme yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Mehmet Feyzi Efendi farklı bir zattı…

İmam hatipte okurken yaz tatillerinde İstanbul gibi manevi üstadların bol olduğu bir şehirde birçok güzel …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.