Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışması

Ramazan ayında TRT 1’de her akşam Kur’an’ı Kerim’i güzel okuma yarışması yapılmaktadır. Bu güzel programı gerçekleştiren TRT yetkililerine şükranlarımızı sunuyoruz. Program hakkındaki kanaatimizi arz etmek istiyoruz:

Genel kanaatimiz

a- Program jürisi, sunucuları, dinleyicileri, formatı, kısaca her şeyi ile çok güzel.

b- Başta Değerli Hocam Mehmet Ali Sarı olmak üzere jüri üyeleri gerçekten isabetli seçilmiş olup işlerinin ehlidirler. Güzel değerlendirmeler yapıyorlar, hiçbir okuyucuyu kırmıyorlar, rencide etmiyorlar, hatta bazılarına bana göre hak etmedikleri yüksek puanı da veriyorlar.

c- Bu program sayesinde başta yarışmaya katılan ve katılmayan değerli hafızlarımız olmak üzere, herkes tarafından anlaşılmıştır ki, Kur’an-ı Kerim’i güzel okumak kolay bir iş değil, diğer konularda olduğu gibi bu konuda da emek sarf edilmesi gerekir.

d- Biz, her sesi güzel olan kimsenin okuyuşunu güzel zannediyorduk, işin öyle olmadığını, kıraatin de kendine has bir takım inceliklerinin olduğunu öğrendik.

e- Ayrıca aşır okumaya nerden başlayıp, nerede bitirmek ve ayet ortalarında nerede durup, tekrar nereden başlanması gibi teknik inceliklerinin olduğuna muttali olmaya başladık.

f- Bu programın, halkımız için olduğu gibi, güzel Kur’an okumak isteyenler için de bir mektep, bir okul olduğu, değerli jüri üyelerinden çok şeyler öğrendikleri kanaatindeyiz.

Program, memleketimizde nice cevherlerin ortaya çıkmalarına vesile olacağı gibi, öyle olmadıkları halde kendilerini cevher zannedenlerin, eksikliklerini anlamalarına yardımcı olacağı kanaatindeyiz.

Tenkitlere cevaplar

İşin ehli olup samimi olmak şartıyla insanların yapmış olduğu her şey tenkit edilebilir. Mutlaka her şeyin daha iyisi, güzelin daha güzeli vardır. Yüce Allah da kendisi bildiği halde, bizleri, ibadet ve işlerimizi hangimiz daha güzel yapıyoruz, diye denemek, imtihan etmek için yaratmıştır.

Programın daha güzel olması için samimi tenkitleri yanında ehliyet ve samimiyetten uzak bazı kimseler tarafından tenkit edildiğini görüyoruz. Bunlardan bir kısmına kısaca temas etmek istiyoruz:

1- Peygamber Efendimiz Kur’an’ı hangi makam/ makamlarda okuyordu? Bilal-i Habeşi ezanı hangi makam/ makamlarda okuyordu? Diye tenkit ediliyor. Cevaben deriz ki: En güzel makam hangisi ise Peygamber Efendimiz Kur’an’ı o makamdan okuyordu. Hem de o kadar güzel okuyordu ki inanmayan azılı müşrikler bile geceleyin evinin etrafına gelip gizlice onun okuyuşunu dinliyorlardı.

2- Efendim, amaç, niyet iyi olabilir ama uygulama rahatsız edici, Kur’an yarışma ve puan konusu olmamalı… deniliyor.

a- Yarışmak kötü bir şey değil, özellikle hayırlı işlerde yarışılır.

b- Zaten Kur’an-ı Kerim’de de: “Festebiku’l-hayrât: Hayırlı işler konusunda birbirinizle yarışın” buyruluyor.

c- Onun için bütün islam ülkelerinde Kur’an’ı güzel okum yarışmaları yapılıyor.

d- Puan, Kur’an’a değil, Kur’an’ı okuyanlara veriliyor.

3- Asıl olan Kur’an’ı şarkı gibi okumak değil, manasını anlamaktır. Biz insanlara bunu anlatıyoruz, onlar ise; siz Kur’an’ı güzel okuyun yeter, manası önemli değildir, diyorlar.
Bu da isabetsiz bir tenkit. Şöyle ki:

a- Kur’an’ı güzel okumak, ‘şarkı gibi okuma’ diye hafife alınamaz. Zira Peygamber Efendimiz hadis-i şeriflerinde:

a- “Kur’an’ı seslerinizle güzelleştiriniz. Çünkü güzel ses Kur’an’ın güzelliğini daha da artırır.” buyurmuştur. (Hâkim, el-Müstedrek, I, 768)

b- Kur’an’ı güzel okumak manasını anlamaya mani değildir. Kaldı ki manasını anlamadan güzel okumak da mümkün değildir.

c- Hiç kimse Kur’an’ı sadece okuyun, manasını anlamayın demiyor.
Jüri üyeleri değerli hocalarımız da daha küçük yaştan itibaren ömürlerini Kur’an’ı okuma, okutma, anlama ve anlatmakla geçirmişlerdir.

Hepsine hürmetlerimi arzediyorum.

Doç. Dr. Durak Pusmaz/ İrfanDunyamiz.com

Yayın Yönetmeni Notu: Trt’deki Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışmasını olumlu ve faydalı buluyoruz. Bilhassa Kur’an’ın hoş sedasının büyük kitlelere ulaşmasında bu  yarışmanın son derece katkısı oldu. Yarışmada ufak tefek eleştirilebilecek hususlar olmakla birlikte, bir çok insanı Kur’an okumaya heveslendiren bu güzel programda bir çok edebe de riayet ediliyor. Bir taraftan Kur’an-ı Kerim’in lafzı tilavet edilirken, diğer taraftan da mealinin alt yazı ile verilmesi mesajın daha tesirli bir şekilde yerine ulaşmasına vesile oluyor. Her şeyden önemlisi de ne biliyor musunuz? Hayatını diskoda, sazda, cazda değil de, genç yaşta Kur’an-ı Kerim’le hemhal olarak geçiren bu güzel gençleri görmek bize iyi geliyor.

İyi Haberler ↗

İyiliklere, erdemlere, örnek davranışlara dair beyaz haberler okumak için tıklayınız.

Hatıra Arşivi ↗

Alimler, arifler, hocalar ve önemli şahsiyetlerin hatıralarını okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

İz bırakan mal müdürü Neşet Özerdem

Bir mal müdürü düşünün, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görev yapmış ve her gittiği yerde iz bırakmış. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.