İmdat Kaya Hoca Özel Yazışması

YAZARLAR VE HOCALAR GRUBU YAZIŞMALARI

Konu: İmdat Kaya Hoca’yı anlama ve hatırlama.

Tarih: 20.02.2022

Aydın Başar: Muhterem İmdat Kaya Hoca’yı fakir hiç tanımıyorum. Bilenler birkaç cümle hakkında bilgi verseler… Hatırası olanlar anlatsa… Ne de güzel olur. (15:03)

Sami Büyükkaynak: Milli Görüş’ün, MGV’nin ateşli vaizlerinden. Bir devir yaşlanıyor, göçüyor, yerlerine hayrulhalef geliyor mu? Bilmem… (15:07)

Osman Gülşen: Muhterem İmdat Kaya Hocamız gençliğimizde Milli Gençlik Vakıflarında çok ateşli ve nüktedan sohbetler veren bir büyüğümüzdür. Boyabat ve Durağan Milli Gençlik Vakfı’nın davetlisi olarak geldi. Gençler ve halk arasında çok izdihamlı bir şekilde konferans verirdi. Rabbim hayırlı ömürler nasip eylesin muhterem Hocamıza… Âmîn. (15:25)

Cemal Abdullah Aydın: Sıcağı sıcağına bir hatıra: Bu haber (Sosyal medyada vefat ettiğine dair yalan haber) ve tekzibi ulaşınca oğlu Fatih Ağabey’e; “Hocamın muhakkak tarihi bir tepkisi olmuştur. Ne diyor acaba” deyince bu fotoğrafı gönderip Hocamızın sözünü aktardı: “Öbür dünyadan selam getirdim.”

Cemal Yılmaz: 89-92 yıllarında Ümraniye MGV başkanlığı yaptığım zamanlarda İmdat Hocamı yakinen tanıdım. Gerek halka dönük bilinçlendirme, gerek gençlere yönelik aksiyon, gerekse düğün merasimleri başta olmak üzere toplumu bilgilendirmek üzere yüzlerce sohbeti olmuştu. Bir çoğunu dinledim. Ayrıca düzenli tefsir sohbeti de yapmıştı vakıfta.

O yıllarda Hasan Mezarcı, Ümraniye Müftüsü idi. Merhum Timurtaş Hocamız ve İmdat Hoca başta olmak üzere o dönemin aykırı görünen hocalarını Ümraniye’de toplamıştı. İmdat Hoca merkezdeki Sondurak Camii’nde imam hatiplik yapıyordu. Hutbeleri alışılmışın dışında olabildiğince güncel, aksiyoner ve sansürsüzdü. Bazen hutbeyi dinlerken kahkaha atacak kadar gülümsetir, bazen de tekbir getirtecek kadar coştururdu. Güncele dair gazete kupürleri elinde olurdu.

Mübarek gecelerde Hasan Mezarcı kendisi de dahil olmak üzere Timurtaş Hoca, İmdat Kaya Hoca, Cevat Demirtaş Hoca gibi çok dinlenen hocalarla en büyük camilerde yatsı namazında başlayıp gece yarısını geçecek şekilde uzayan, binlerce kişinin katıldığı nasihat, irşad programları yapılırdı. (Mezarcı’yı bu programlardaki popülaritesi Refah Partisi’nden milletvekili seçtirdi. Ben de kırk gün sunuculuğunu yaptım. Allah şimdi hidayet versin.)

İmdat Hoca cesur konuşmaları sebebiyle hakkında laikliğe aykırılıktan çok sayıda dava açıldı. O da tedbiren uzun süre yurtdışında ikamete mecbur kaldı. Ciddi sıkıntılar yaşadı. Sonrası kanunlardaki değişiklikten sonra döndü. Türkiye’nin bir çok yerinde aksiyon ve şuur temalı coşkulu sohbetleri oldu.

Bana göre İmdat Hoca: Tevhid akidesi sağlam, ümmet bilinci ile hareket eden, cihad ruhu taşıyan, cesur, gayretli, dertli bir dava insanıdır. Zor zamanda tebliğ irşad hizmetlerini bedel ödeyerek yapmıştır. Kendisi Gürcüdür. Gürcü kardeşlerimizdeki tüm özellikler harfiyen onda mevcuttur. Elbette üslubunu eleştiren, yöntemini beğenmeyen kimseler de vardı. O bir mücadele adamı olarak yaşadı. Uzun zamandır. görüşemedik. Allah ömrüne bereket, sıhhat, afiyet versin. (18.09)

Mehmet Yağcı: 1975-1979 İstanbul İHL’de okurken cumayı iple çekerdik. Neredeyse bütün okul İmam ve hatibi olduğu Balat Hızır Çavuş Camii’ne âdeta akın ederdik. Hutbede; “Şimdi düzenin hutbesi bitti, sıra bizim hutbede” der ve elinde en az iç içe 3/4 kitap olur, karma hutbe yapardı. Çantası gazete kupürleriyle doluydu.

Güncel reklam söz ve müziklerini davaya uyarlayarak kullanır saatlerce ve güldüre güldüre dinletirdi. O günün gençliğinin şuurlanmasında çok büyük katkısı vardır. Tabii Timurtaş Hoca, İsmailağa’da Mahmud Efendi, İskenderpaşa’da Mehmed Zahid Kotku Efendi ve karşıda Erenköy’de Sami Efendi hocalarımızın hatırı, hizmeti asla azımsanmayacak kadar müessir idi. Allah celle celaluh cümlesinden razı olsun. (18:53)

Yazarlar ve Hocalar Platformu

İrfanDunyamiz.com

Yazarlar ve Hocalar Whatsapp Grubu’nun Diğer Yazışmaları


Şunlara Gözat

Yüz yüze iletişimde on altın kural…

Yüz yüze iletişim; doğrudan, aracısız bir iletişimdir. Bu iletişim iki kişi arasında olabileceği gibi, bir …

Bir yorum

  1. Selâmûn Âleykûm… Merhaba… Allah (celle celâlûhû) razı olsun… İmdat Kaya Hocamıza nasıl ulaşabiliriz….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.