Gençler için bazı öneriler

Pek kıymetli genç kardeşim. Sana bir soru sormak istiyorum. Şimdiye kadar Kur’an’ı Kerim’i hem yüzünden hem de tefsirden hiç okudun mu? Eğer okumadıysan bir an önce okumanı ve vakitlerini en güzel şekilde değerlendirmeni tavsiye ederim. Yüce Rabbimiz; “Bir işi bitirince diğerine başla” (İnşirah, 7) buyuruyor. Dolayısıyla bizim tatil ve dinlenme anlayışımızda sadece yatmak veya hiçbir şey yapmamak gibi bir durum söz konusu değil.

Gençlik en güzel şekilde nasıl değerlendirilebilir? Her şeyden önce gençlik döneminin büyük bir fırsat olduğu ve hızlıca geçeceği bilinmelidir. “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr fayda etmez” hakikatinden yola çıkarak evvela hedefler belirlenmeli ve bir program yapılmalıdır. Amel ve ilim konusunda iki ayrı program yapılabilir. Mesela bu programda neler olabilir, bazı önerilerimizi sıralayalım:

1- Beş vakit namaz zamanında kılınmalı.

2- Sabah akşam Kur’a-ı Kerim ile bağımız koparılmamalı.

3- Akraba ziyaretleri yapılmalı ve büyüklerin duaları alınmalı.

4- Azda olsa infak yapılmalıdır.

5-  Evvabin ve teheccüd gibi nafile ibadetlerden bir kısmı yapılmalıdır.

6- Bulunduğumuz şehirde ilim ehli büyükler ziyaret edilmeli tecrübelerinden istifade edilmeli ve duaları alınmalı.

7- Günlük sabah namazı öncesi veya sonrası zikir, tesbih ve dualar ihmâl edilmemeli. (Estağfirullah el Azim 100 defa/ “Subhanallahi Vebi hamdihi, Subhanallahil Azim” 100 defa ve diğer dualar İmam Nevevi’nin El Ezkar isimli eserinden okunmalı.)

8. Kur’an-ı Kerim yüzünden Tecvit kurallarına ve mahreçlere dikkat ederek okuyabilmek için gerekli eğitimi almak. Eğer okumanız belli bir seviyedeyse bulunduğunuz yerde işin ehli bir hocadan Tashih-i Huruf Dersleri alınmalıdır. Yüz yüze bu fırsatı olmayanların Fatih Çollak Hocamızın Sureleri talim ettiği ve yüzünden okumalar yaptığı YouTube derslerinden istifade edebilirsiniz.

9- Arapça hem gramer kuralları hem de pratik olarak ilerlemeye yönelik bir çalışma yapılmalıdır. (Salih Zeki KEŞ hocamızın Arapçaya yönelik dersleri “Arapça Eğitimi” sayfasından takip edebilirsiniz) Bu iki konu yani Kur’an’ı Kerim ve Arapça en önemli önceliğiniz olmalı.

10- Her gün 8 sayfa meal okuyarak yaz tatilinde bir Meali bitirebilirsiniz. Bunu kelime Mealli okuyarak yaparsanız daha iyi olur. Aman yanlış meallere dikkat edin, bunun için güvenilen hocalara danışın. Prof. Dr. Yaşar Kandemir hocamızın “AYET VE HADİSLERLE AÇIKLAMALI KUR’AN MEALİ” iki cilt bir tefsir okumadan önce bitirmenizi tavsiye ederim.

11- Kur’an’ı Kerim ve Hadis-i Şerif ezberlerinizi arttırın. Kur’an’ı Kerim’den Amme cüzü, Yasin, Mülk, Rahmân, Fetih, Hucurat ve üç tane aşrı şerif üzerinden çalışma yapabilirsiniz. Hadisler konusunda İmam Nevevi’nin 40 hadisini ezberleyebilir ya da 40 kısa hadisi kendiniz Riyazüs Salihin’den seçerek ezberliyebilirsiniz.

12- Eğer İslami ilimlerle iştigal eden bir genç iseniz, Bulûgu’l Merâm isimli ahkam hadislerinin olduğu eseri bitirin. Bu eseri Rıfat ORAL hocamız tercüme ve şerh etti üç cilt halinde basıldı.  Kitabı Rıfat ORAL hocamızın YouTube de Bulûgu’l Merâm derslerini takip ederek okursanız çok faydalı olur. Yine Hocamızın ilmi derslerinden istifade etmek için YouTube de Fıkıh Akademisi sayfasından ciddi manada istifade edebilirsiniz.

13- Gün içerisinde hem dinlendirici hem de ufuk açıcı kitaplara sadece bir saatinizi ayırarak her hafta bir eser bitirebilirsiniz. Bu anlamda sizlere 10 Eser tavsiye edeceğim:

– İrade Eğitimi (Dr. Ferhat Kardaş)

–  Risaletü’l Müsterşidin İmam Muhâsibî- Şerh Abdulfettah Ebu Gudde

–  Vakit Disiplini- Prof. Dr. Özcan Hıdır

– İlim Yolunda Sabır- Abdulfettah Ebu Gudde

– Zamanın Kıymeti- Abdulfettah Ebu Gudde Rahmetullahi Aleyh

– Gençler İnançtan Soruyor- Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

– Hatıralar 1. Cilt – Ali Ulvi Kurucu

– Vatan Yahut İnternet- Mustafa Kutlu

– Müslüman Olmam Neyi Gerektirir- Prof. Dr. Fethi Yeken

– Hayata Bir De Böyle Bak- Prof. Dr. Soner Duman

Nasıl mı?

Şimdi;  “Tüm bunları nasıl başaracağım?” diye soru yöneltenler olabiliyor. Günlük güzel bir program ile çok rahat bunu başarabilirsiniz. Yeter ki disiplinli ve istikrarlı olmaya çalışalım. Özelikle sabah namazı sonrası Kur’an’ı Kerim okuma ezber, meal okuma, hadis ezberi, Bulûgu’l Merâm dersi dinleme ve okuma gerçekleştirmek. Diğer kitap okumalarını ikindi sonrası veya akşam yapmak daha iyi olur.

Kur’an’ı Kerim sure ezberleri için yatsı namazı sonrası 20-30 kere yüzünden sesli okunarak ön hazırlık yapılmalı ve sabah namazı sonrası ise ayet ayet ezberlenmeye başlanırsa daha kolay ve iyi olur.

“Öğrenmeyi öğrenmek” kuralını unutmayalım. Yani ilk önce hangi ilmi öğreneceksek onun nasıl yapılması gerektiğini de bilmeliyiz. Mesela Arapça öğreneceksiniz; ilk önce hemen öğrenmeye başlanılmamalıdır. Yapılması gereken ilk şey; “Arapça nasıl öğrenilir?” başlıklı araştırma yapmaktır. Hafızlık, ezber vs. her ilmi konuda bu husus önemlidir.

İlim ve mücadele ehli âlimlerin “İşimiz vaktimizden çok” sözü hayat prensibimiz olsun. Tembellik ve gaflet daima beraberinde pişmanlık getirmiştir. Allah Resulü sallellahu aleyhi ve sellem bunlardan Allah’a sığınmıştır. Gençlik dönemi de hızlıca gelir geçer. Önemli olan güzel bir program ile vakti en iyi şekilde değerlendirmektir.

“İnsan alışkanlıklarının çocuğudur” der İbni Haldun. Çalışmaya alışan bundan lezzet almaya başlar. Ve siz gençsiniz gözünüz korkmasın kitap okumaktan, ilim öğrenmekten ve ezber yapmaktan; asıl kitaplar korksun sizden! Allah azze ve celle sizlere güç, kuvvet ve zekâ vermiş. Şimdi bu nimetleri değerlendirme vaktidir. Bu fırsatlar bir daha gelir mi?

Bazen canımız ilim öğrenmek istemeyebilir. Ama; “İstek, eylemden sonra gelir” hayat prensibi daima aklımızda olacak. Nefsimizin her dediğini yapacak olursak o rahatlık ve tembellikten başka bir şey istemez! Akıllı telefonla aramıza mesafe koyarak, yatsı namazı sonrası vakit kaybetmeden uyuyarak, sabah namazı sonrasını değerlendirerek ve boş işleri terk ederek Allah’ın izniyle başarı sağlayabiliriz.

Niyetimiz Allah rızası için ilim öğrenmek olsun. Gayret bizden, Tevfik Allah’tandır.

Abdülkerim Temizcan/ İrfanDunyamiz.com

Şahsiyet Gelişimi↗

Müslümanca hassasiyetlerle yazılmış kişisel gelişim yazıları okumak için tıklayın.

Adab-ı Muaşeret↗

Sosyal hayattaki edep ve görgü kurallarına dair yazıları okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Seyda Muhammed Konyevi’den Güzel Eser

Seyda Muhammed Konyevi’nin Reyhani Yayınları’ndan çıkan Hazreti Muhammed’den Kutlu Mesajlar adlı kitabının, son dönemde çıkan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.