Sünnetsiz Müslümanlık tehlikesi!

Sünnet’i reddedenler bu ölçüyü Müslümanların elinden alarak kaos ortaya çıkarmak isteyen; iyi ile kötüyü birbirine karıştırmayı amaçlayan art niyetli ve bilinçsiz kişilerdir.

Sünnet ve hadise karşı çıkan ve sadece Kur’an’la yetinileceğini söyleyen kimseler, Resulullah sallellahu aleyhi ve sellem’e veremedikleri tebliğ, tebyin, temsil ve teşri görevlerini kendi ukdelerine almak isteyen yalancılardır. Daha da ağır bir ifadeyle fonksiyonel anlamda sahte peygamberlik iddiasında bulunan kimselerdir. Çünkü Sünnet/Hadis reddedildiği zaman; Toplumda işlevsiz bir peygamber inancı ortaya çıkar ve Müslümanların vahdeti bozulur. Çünkü mü’minler Sünnet sayesinde tüm dünyada ortak hareketler yaparlar.

Hayatımızın ayrıntılarında bizleri birbirimize benzeten en büyük değer Sünnet’tir. Bayramlarımız, örflerimiz, selamlaşmamız, ibadetlerimizdeki ortak hareketler başta olmak üzere hayatımızın genişlik alanındaki ayrıntılar dayanaklarını Sünnet’ten alır. Sünnet sayesinde dünyanın en ücra yerlerindeki Müslümanlar ortak hareketler yaparlar. Bu durum hac ibadeti esnasında rahat olarak gözlemlenebilir.

Dine yabancı

Sünnet reddedilince insanlar dine yabancılaşır ve dünyadaki etkin/popüler kültüre entegre olurlar. İyi veya kötü Müslüman (!) olmanın biricik ve değişmez ölçüsü, Sünnet inkâr edildiğinde kaybolur. İnsanlar Sünnet’e uydukları müddetçe iyi Müslüman, uymadıklarında da iyi Müslüman değildirler. Bu anlamda sünnet mi’yardır.

Sünnet’i reddedenler bu ölçüyü Müslümanların elinden alarak kaos ortaya çıkarmak isteyen; iyi ile kötüyü birbirine karıştırmayı amaçlayan art niyetli ve bilinçsiz kişilerdir.

İbadetlerde anarşi doğar. İnsanlar ibadetler konusunda keyfi davranırlar veya kelimelerle oynayarak ibadetlerin formlarını inkâr ederler veya tamamen kaldırırlar. Ülkemizdeki sünnet inkârcısı bazı gençler böyle bir furyayı bir dönem başlattılar ve ilk kaldırdıkları ibadette namaz oldu. Çünkü onlar namazı sözlük anlamına göre aldılar ve dua manasını mutlaklaştırarak böyle bir sapıklığa düştüler.

Hâlbuki namazın şeklini, vakitlerini ve muhtevasını Peygamber Efendimize Cebrail aleyhis selam öğretmiştir; ayrıntılar vahiyle beyan edilmiştir. Eğer bu kapı yeniden aralanır ve Sünnet hesaba katılmayacak olursa İslâm, Hristiyanlığa benzetilerek ibadetlerin tamamına yakını kaldırılır.

Sünnet’i reddetmek; İslam’ın/ Kur’an’ın her dönemde yaşanılabilir oluşuna halel getirir. Vahyi 610 da başlayıp 632 de biten bir tarih içerisine hapsetme yanlışlığına götürür. Zira Sünnet İslam’ın evrensel boyutunu gösteren hikmetlerle doludur. Ayrıca günümüzün siyasi, iktisadi, sosyal, hukuki ve ahlaki problemlerine çözüm üretecek olan projelerinin kaynakları da sünnette mündemiçtir. Sünnet’i reddedenler İslâm’ın batılılaşmaya karşı tez olabilmesi imkânını da Müslümanların ellerinden almaktalar ve tek kutuplu bir dünyaya zemin hazırlamaktadırlar.

İdeolojiler dinleşir

Sünnet’i reddetmek; hayatın genişlik alanında ideolojilerin dinleşmesine zemin hazırlar. Genel hükümler ifade eden Kur’an vahyinin açılımı Sünnet’tedir. Sünnetin sayısal miktarı ve ayet merkezli açılımı hayatın genişlik alanıyla ilgili projeler hazırlamaya daha müsaittir.

Sünnet olmadan iktisadi, sosyal, hukuki, siyasi ve ahlaki alternatif çalışmalar yapmak mümkün değildir. İslâm’ın dünya görüşünün sünnette olması, ideolojileri din haline getirenlerin Sünnetle ilgili daha çok olumsuz beyanlarda bulunmalarını hızlandırmıştır. Onlar bu çalışmalarını bilinçli bir şekilde yaparlarken sözde bazı Müslümanlarda onların bu yanlış fikirlerinin kurbanları olabilmektedirler.

Sünneti reddedenler, Resulullah sallellahu aleyhi ve sellem’e Allah Teâlâ’nın verdiği beyan, temsil ve teşri yetkisini kendileri gasp etmek suretiyle ameli anlamda sahte bir peygamberlik iddiasında bulunmaktadırlar.

Bu malum zihniyet ve temsilcileri Resulullah’ı çeşitli iddialarla işlevsiz konuma getirmekteler ve onun yerine kendilerini koymaktadırlar. Bu yaklaşım Sünnet’e olumsuz bakan herkeste vardır.

Dr. Mehmet Sürmeli/ İrfanDunyamiz.com

İstikamet Yazıları ↗

İslam’ın şuur boyutuna vurgu yapan yazıları okumak için tıklayın.

Kaynak Metinler ↗

İlim yolcuları için derlenmiş temel dini metinlere ulaşmak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Kur’an’da insanın eşeğe benzetildiği üç durum

Bakalım size de ilginç gelecek mi… Kur’an’da bazı insanların durum ve tavırları üç noktada “eşek” …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.