Hızır aleyhis selam duvarı niçin tamir etmişti?

Kokusu, feyzi çağları aşan hikmet pınarı Cafer-i Sadık Hazretlerinden bir hikmeti nakletmek istiyorum. Bilindiği gibi Cefer-i Sadık –Allah ona rahmet eylesin- Peygamberimizin soyundan gelen seyyidlerdendir.

Seyyidlere hürmet hususunda bir gün şöyle söylemiştir: “Salih kul Hazreti Hızır’ın o iki yetim hakkında gözettiği hususu siz de bizim hakkımızda gözetin.” (İbni Abidin, Resail-i İbni Abidin Mecmuası, Prof. Dr. Mehmet Yalar. s.19)

Burada Hızır aleyhis selam’ın duvarı tamir etmesiyle ilgili şu ayete atıf yapılmıştır:

“Duvar ise, şehirde iki öksüz çocuğundu, altında onlara ait bir define vardı; babaları salih biriydi. Rabbin diledi ki, onlar erginlik çağına erişsinler ve kendi definelerini çıkarsınlar; (bu,) Rabbinden bir rahmettir. Bunları ben, kendi işim (özel görüşüm) olarak yapmadım. İşte, senin sabır göstermeye güç yetiremediğin şeylerin yorumu.” (Kehf, 82)

Yani Cafer-i Sadık Hazretleri demek istemiştir ki; Nasıl Hızır aleyhis selam salih zatın hatırını gözetmiş ve duvarı onarmışsa, “Bunların babası salihtir” demişse, sizler de seyidler için deyiniz ki; “Bunların da dedeleri peygamberdir.”

Buradan bir ikinci hikmet daha çıkıyor ki: “Siz salih olursanız korkmayın Mevla gerekirse Hızır’ını gönderir ve çocuklarınızın hazinelerine sahip çıkar.”

Bu ayetten çıkarmamız gereken bir diğer ders de şudur ki alimlerin, hocaların, veli ve salih kulların evlatlarına sahip çıkmak Müslümanların bir alicenaplığıdır. Hızır aleyhis selam nasıl babaları salih olduğu için bu çocuklara iyilik yapmışsa ümmet de onun bu güzel amelini devam ettirmelidir.

Aydın Başar/ İrfanDunyamiz.com

İrfan Mektebi ↗

Sevdirici, müjdeleyici üslupla yazılmış hayata dair yazılar okumak için tıklayın.

Gönül Dünyamız ↗

Gönül insanlarına dair bam telinize dokunacak yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Yüz yüze iletişimde on altın kural…

Yüz yüze iletişim; doğrudan, aracısız bir iletişimdir. Bu iletişim iki kişi arasında olabileceği gibi, bir …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.