Esad Coşan Hoca rüyasında sırtını çiğnemiş

Mehmed Zâhid Kotku Hazretlerinin ahirete irtihallerini işittiğimde yıkılmıştım. En büyük himâyecimizi kaybetmiş, öksüz kalmıştık. Bir süre bu şaşkınlığı yaşadım.

Sonra bir haber aldık; Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi vazifeyi devralmıştı. Ama ben onu tanımıyordum, hiç görmemiştim. Kimseye söylemiyordum ama, içimden: “Hocamızın yerini kimse tutamaz; o başkaydı, gitti, kıymetini bilemedik” diye düşünüyordum.

Bir gece rüyamda İskenderpaşa Camii’ne vardım, içeri girdim. Mihrapta siyah sakallı, çatık kaşlı, çok haşmetli bir zât oturuyordu. Yüzüne bakmaya korktum. Kalktı, bana doğru yürüdü:

“- Sen bizi bu makama lâyık görmüyorsun, öyle mi?.. Şöyle yere uzan bakalım!..” dedi.

Yüzükoyun yere uzandım. Sırtımı öyle bir çiğnedi ki, sanki kemiklerim birbirinden ayrıldı. Acı ile uyandığımda sabah vaktiydi. Bir hatâ işledim diye düşündüm.

O gün Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi’nin Afyon‘a geleceğini öğrendim. Soğuk bir kış günüydü, adresi alıp arkadaşlarla yola çıktık. O günlerde cuma kılınsın mı kılınmasın mı tartışmaları vardı. Bu arada bu meseleyi de soralım diye kararlaştırdık.

Adrese vardığımızda yatsı namazı kılınmış, sohbet başlamıştı. Sohbetin yapıldığı salona girdiğimde, tarif edilemeyecek bir hal yaşadım. Rüyamda İskenderpaşa’da gördüğüm zât, aynı kıyafet ve haliyle, bütün haşmetiyle salonun karşı köşesinde oturuyordu. Selâm verdik, elini öptük. İltifat etti, yanına oturttu.

Sohbet devam ederken, bir ara sohbetin en tatlı yerinde, konuyla hiç de ilgisi yokken başını bize çevirdi:

“- Siz cumalarınızı kılın, cuma namazınızı kılmaya devam edin!” dedi.

Biz cevabımızı almıştık.

Kenan Güneş/ İrfanDunyamiz.com

İSKENDERPAŞA ÇEVRESİ İRFAN DÜNYAMIZ

Gönül Dünyamız ↗

Gönül insanlarına dair bam telinize dokunacak yazılar okumak için tıklayın.

İrfan Mektebi ↗

Sevdirici, müjdeleyici üslupla yazılmış hayata dair yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Yüz yüze iletişimde on altın kural…

Yüz yüze iletişim; doğrudan, aracısız bir iletişimdir. Bu iletişim iki kişi arasında olabileceği gibi, bir …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.