Çocuğunuzun dünyasını keşfedin!

Çocuğunuzun gönlüne hitap edin. Her söylenen sözcük, çocuğun kişiliğine konan bir tuğladır. Tamamen boş ve her türlü nakışa müsait kalbi ise, adeta bir cevher gibidir. O, meylettirildiği her şeyi almaya da kabiliyetlidir.

Kur’ân-ı Kerim’de babanın oğluna hitap tarzının sevgi ve şefkat ifadesi olan ‘yavrucuğum’, ‘oğulcuğum’ şeklinde olduğu görülür.

Çocuğunuzu tanımaya çalışın; her çocuk ayrı bir dünyadır, ayrı bir âlemdir. Bu, bilinmezlerle dolu dünyayı keşfetmeden başarılı olmayı beklemek bir hayaldir. Çocukların dünyasını keşfedebilmek için en büyük yardımcımız ‘sevgi, şefkat, ilgi’ olmalıdır.

Onu korkutmayın

Anne-babaların, çocuğun hatalı bir hareketini gördükleri zaman onu ‘Allah seni cehennemde yakar, gözünü kör eder, taş yapar’ gibi ifadelerle vazgeçirmeye çalışmaları, çocuğun ruh sağlığı ve gelecek hayatı açısından son derece zararlıdır.

Çocuğunuza önce Allah sevgisinden bahsedin.  Çocukların tertemiz kalplerine ve berrak zihinlerine öncelikle “Allah sevgisi” doldurulmalıdır.

Ailede verilecek din eğitiminde uygulanan metodlar içinde en ideal olanı; çocuğu ibadete teşvik etmek, birlikte ibadet etmek ve ardından sohbetle anlatmaktır.

Dayak çözüm değil

Çocuklarınıza fiziksel cezalar vermeyin. Kur’ân-ı Kerim’de çocukların dövülmesiyle ilgili hiçbir ayet bulunmamaktadır.

Peygamber Efendimiz de hayatı boyunca hiçbir çocuğu dövmemiş, bilakis onlara gösterilmesi gereken sevgi ve şefkatin en güzel örneklerini sergilemiştir.

Ağır baskı ve dayak, çocuğun kişiliğini ezmek, kendine güvenini yok etmek, yalana ve ikiyüzlülüğe sevk etmek gibi kötü ahlâki sonuçlara yol açar.

Onu rencide etmeyin

Çocuklar, başkalarının yanında fiziki cezalarla rencide edilmemelidir. Dayak ve baskıyla verilen din eğitimi, bu baskının ortadan kalktığı yıllar olan ergenlik öncesi ve ergenlik yıllarında, çocuğun ibadetleri terk etmesine ve dinî değerlere sırt çevirmesine sebep olabilir.

Ceza vermek gerektiğinde, en uygun olanı, sevgi ve ilgi göstermemektir. Gerektiğinde tenkit ve uyarı cezası denenmelidir. Ancak, azarlama cezasıyla yetinilmelidir.

Prof. Dr. Mehmet Emin Ay/ İrfanDunyamiz.com

Çocuk Eğitimi ↗

Çocuk eğitimini batılı pedagojiyi esas almadan işleyen yazılar okumak için tıklayın.

Aile Okulu ↗

Mutlu evlilik ve huzurlu aile konusunu ele alan seçme yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Mehmet Feyzi Efendi farklı bir zattı…

İmam hatipte okurken yaz tatillerinde İstanbul gibi manevi üstadların bol olduğu bir şehirde birçok güzel …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.