Vapurlarda “El Fatiha” anonsu yapılırmış…

Yusuf Türel’in hiç unutamadığım şöyle bir hatırası vardı. Onların, Hafız Ahmet Paşa Camii’nin kıble tarafında ahşap bir konakları vardı. Yusuf Türel oradan Beyazıt’taki İstanbul Üniversitesi’ne derse giderdi. Hukuk okuyordu. O zaman üniversite öğrencileri ciddi giyerlerdi. O da, güzel, ciddi elbiseler giyiyor. Bir defasında Fatih Sultan Mehmet Hazretlerinin türbesi önünden geçerken durup Fatiha okuyor.

Emin-Sarac

Eskiden şöyle bir adet vardı: İster kadın olsun ister erkek, Fatih Sultan Hazretleri’nin kabrinden geçerken döner, bir Fatiha okur, öyle geçerdi insanlar. Hatta bu vapurlarda da yapılırdı. Mesela Fatih Sultan için, Eyyüp Sultan Hazretleri için, Yahya Efendi için onların yakınından geçerken kaptan köşkünden el-Fatiha derlerdi ve Fatiha okunurdu.

Neyse, Yusuf Türel de işte böyle Fatih Sultan Hazretleri’ne Fatiha okurken onu polis görüyor. Gel delikanlı deyip, karakola götürüyor. Karakolda komiser ona bakmış, şu sözlerle bir güzel azarlamış ve göndermiş: “Sen yakanda hukuk fakültesi rozeti taşıyorsun. Böyle kravatlı, güzel giyimli birisin. Nasıl olur da o hurafeleri sürdürürsün, öyle şey olur mu? Bir daha görmeyeyim.”

Yusuf Türel denince aklıma hep bu hatırası gelir.

Kaynak: Bu yazı İlim Yayma Cemiyeti Bülteni’ndeki Recep Kabakçı imzalı bir mülakattan alınmıştır.

M. Emin Saraç/ İrfanDunyamiz.com

Yayın Yönetmeni Notu: Bu güzel hatıradan eski İstanbul’da vapur seyahatlerinde, türbelerin yakınından geçerken “Fatiha” anonsu yapıldığını ve insanların Fatiha okuduğunu öğreniyoruz. O yıllarda İstanbul geleneklerine vakıf nezih bir genç olan merhum Yusuf Türel de Fatiha okuma hassasiyetini gösteren dönemin şuurlu gençlerindendir. Onun bu davranışı bizler açısından örnek alınması gereken bir davranıştır. Her şeyin bir adabı vardır. Bir şehre gitmiş isek, o şehrin manevi mimarlarının kabirlerine Fatiha okumayı ihmal etmemeliyiz. Bu bizim derin geleneğimizdir. Büyüklerimizden öğrendiğimiz bu güzel geleneği unutmayalım ve yaygınlaştırmaya çalışalım. Yerin altındakilere hürmet etmeyenler, üstündekilere de hürmet etmezler. Zira bizler Yahya Kemal’in de dediği gibi; “Yerin altındakilerle beraber yaşarız.”

Hatıra Arşivi ↗

Alimler, arifler, hocalar ve önemli şahsiyetlerin hatıralarını okumak için tıklayın.

İyi Haberler ↗

İyiliklere, erdemlere, örnek davranışlara dair beyaz haberler okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

İz bırakan mal müdürü Neşet Özerdem

Bir mal müdürü düşünün, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görev yapmış ve her gittiği yerde iz bırakmış. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.