Molla Cuma’nın şarkısı böyle olur

Babam Molla Cuma diyordu ki;

“Askerlik yaklaşınca seviniyordum ki uzak memleketlere gidip vatanımızın pek değişik yerlerini göreceğim; fakat acemi birliği Osmaniye’ye (şimdiki adı Ergani) çıktı. Acemi birliğinde eğitimle beraber bazı dersler, sorulu cevaplı kaynaşmalar da olurdu.

Kumandan bir gün bölüğe hitaben herkes hazırlansın, sırayla memleketinizde bildiğiniz, öğrendiğiniz şarkı veya türküyü söyleyecek. Sırayla söyleye söyleye bana sıra geldi. Haydi Cuma Akgündüz haydi sen de söyle bakalım şarkı veya türkü… Ben de toparlandım:

‘Belaga’l ulâ bi kemâlihî
Keşefe’d dücâ bi cemâlihî
Hasünet cemî’u hısâlihî
Sallû aleyhi ve âlihî’
naatını okudum.”

Bu naat-ı şerif Şeyh Sa’dî kaddesallahü teâlâ sirruhū’nun Gülistan’ındadır. Şeyh Sa’dî diyor ki: “Bu naatın üç mısraını yazdım, dördüncü mısraya muvafık kelimeler hatırıma gelmedi. Merak ve hayretle yatmıştım. Rüyamda Fahr-ı Kâinat aleyhissalatü vesselam’ı gördüm. Tebessümle bana bakarak: ‘Ya Sa’dî! Dördüncü mısraı; Sallû ‘aleyhi ve âlihî olsun’ buyurdu. Ben ‘Evet Ya Resulallah’ dedim ve uyanınca dördüncü mısraı Resulullah sallellahu aleyhi ve sellem’in talimiyle tamamladım.”

Babam okuyunca kumandan itiraz etmemiş, fakat; “Herkesin anlamayacağı şeyi söyleme” demiş ve artık başkasına geçmemiş. Ve babam; “Daha bundan sonra kimseye şarkı, türkü söyletmedi” diyordu. Ve yine diyordu ki: “O kumandan, zaman zaman askerlerin potinle dizlerine vurur ve sıra dayağına çekerdi. Benim yanıma gelince her defasında bana vurmaz, yanımdakine vurur, devam ederdi. Bu halin naat-ı şerifin hürmetine olduğunu arkadaşlarım da tasdik ediyorlardı.”

Prof. Dr. Ahmet Akgündüz/ İrfanDunyamiz.com

Yayın Yönetmeni Notu: Siz ihlaslı olursanız feyziniz eksilmez artar. İşte bu güzel hatıra bize bu dersi veriyor. Muhterem Prof. Dr. Ahmet Akgündüz Hocamızın babası Molla Cuma Efendi Diyarbakır’ın Çüngüş kazasının Malkaya köyünden bir alim zattır. Anadolu insanının saf ve temizliği ile “şarkı söyle” diyen komutanına Arapça bir naat okuyan bu güzel insanın bu gün feyizli bir hatırayla hatırlanıyor olması ihlasın bir bereketi değil midir? Merhum Molla Cuma’nın ne kadar güzel bir naat tercih ettiğine de dikkat kesilmek gerekir. Nitekim Efendimize salâvat salihlerin gıdasıdır. Bütün samimi güzel insanlar, salâvatın bereketini hayatlarında hissederler. Salâvat şemsiyesi altında sade ve güzel yaşayanlara ne mutlu! Rabbim Molla Cuma’ya ve tüm geçmişlerimize rahmet eylesin. Salâvatın bereketini hayatımızda hissetmeyi cümlemize nasip eylesin.

Hatıra Arşivi ↗

Alimler, arifler, hocalar ve önemli şahsiyetlerin hatıralarını okumak için tıklayın.

İyi Haberler ↗

İyiliklere, erdemlere, örnek davranışlara dair beyaz haberler okumak için tıklayın.


Şunlara Gözat

Seyda Muhammed Konyevi’den Güzel Eser

Seyda Muhammed Konyevi’nin Reyhani Yayınları’ndan çıkan Hazreti Muhammed’den Kutlu Mesajlar adlı kitabının, son dönemde çıkan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.