Üzüntü ve endişeden kurtulabilirsin!

İbnü’l Kayyım -Allah kendisinden razı olsun- şöyle buyurdu: Üzüntü Kur’an-ı Kerim’de sadece nehiy olarak gelmiştir, Allah Teala’nın şu ayetindeki gibi: “Gevşemeyin ve üzülmeyin” (Ali İmran, 139) Veya olumsuz gelmiştir: “Onlar için korku yoktur onlar üzülmezler de…” (Ahkaf, 13)

Bunun sırrı şudur: Üzüntü, şeytanın en sevdiği şeydir. Ademoğlunun yolunu yarım bırakması ve devam ettiği şeyi durdurması için üzülmesini ister… Nebi sallellahu aleyhi ve sellem üzüntüden Allah’a sığınmıştır: “Allah’ım üzüntü ve endişeden sana sığınırım” (Ebû Davud, Sâlat 367) 

Bunun için İbnü’l Kayyım şöyle der: “Hüzün; kalbi zayıflatır, azmi kırar, iradeye zarar verir. Şeytana mü’minin üzülmesinden daha sevimli bir şey yoktur… Bundan dolayı sevinin, müjdeleyin, olumlu olun ve Allah Teâlâ’ya hüsn-ü zan besleyin, ve Allah katındakine güvenin ve O’na tevekkül edin. İşte o zaman, her durumda mutluluk ve rıza bulacaksınız.

Ey Müslüman! Sevincini üzüntü ile ifsat edip, bozma.

Aklını karamsarlıkla ifsat edip, bozma.

Başarını gururla ifsat edip, bozma.

Başkalarının başarısını, onların başarısını çürüterek ifsat etme, bozma.

Bu gününü, dününe bakarak (geçmişe takılarak) ifsat etme! Bozma.

Şu anki halini bir düşünürsen, Allah celle celaluh’un sen (daha) ondan istemesen bile birçok şey verdiğini göreceksin ve güven O’na, muhakkak ki Allah Teâlâ senin istediğin bir şeyi ancak ondan daha hayırlısını vermek için senden engellemiştir. (Senden almıştır, sana vermemiştir.)

Belki de sen uyurken semanın kapıları senin adına defalarca çalınıyordur.

Yardım ettiğin bir fakir tarafından veya sevindirdiğin üzgün bir kişi tarafından veya sıkıntısı olup da rahatlattığın bir kişi tarafından, semanın kapısı çalınıyordur.

Hayır işlerini kesinlikle küçümseme. Seleften bir kişi şöyle der: “Ben Allah Teâlâ’dan bir şey istiyorum eğer onu bana verirse bir kere vermezse on kere seviniyorum. Çünkü ilki benim tercihim ikincisi ise Allah Teâlâ’nin tercihidir…

İbnü’s Sadi rahmetullahi aleyh şöyle der: “Hayat kısadır onu endişe, keder ve üzüntü ile kısaltmayın. Hepimiz yolcuyuz unutmayın.”

Not: Mehmet İmamoğlu Hoca’dan aldığımız bilgiye göre İbnü’l Kayyım bu yazıdaki işlenen konuyu şu kaynakta işlemiştir: Tarîkul Hicrateyn 2/607-608. Ancak bu yazının tam olarak kaynağını bulamadık. Kaynak ve yazarı bulununca eklenecektir.

İrfanDunyamiz.com

BENZER YAZILAR

Şahsiyet Gelişimi↗

Müslümanca hassasiyetlerle yazılmış kişisel gelişim yazıları okumak için tıklayın.

Adab-ı Muaşeret↗

Sosyal hayattaki edep ve görgü kurallarına dair yazıları okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Kur’an’da insanın eşeğe benzetildiği üç durum

Bakalım size de ilginç gelecek mi… Kur’an’da bazı insanların durum ve tavırları üç noktada “eşek” …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.