Besmelenin üç etkisi

Bu günlerde zihnimi “euzu besmele”nin önemi konusu daha çok meşgul ediyor ve konu üzerinde çokça düşünüyorum. Elli küsur yıldan beridir “euzü besmele” çekerim; son zamanlarda iyice anladım ki hayatta kaçınmamız gerekenler ve yapmamız gerekenler bu iki cümle içerisine derc edilmiştir. Zihnimde oluşan fikirleri aktarayım:

O’nun ismiyle başlamak

Kısaca “besmele” olarak adlandırdığımız “Bismillahi’r rahmani’r rahim” cümlesi bilinçli söylenildiği takdirde çok güzel bir başlangıç olduğu gibi çok güzel neticeler oluşturacak bir cümledir. “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” dediğimizde, cümlenin sonundaki üç noktanın yerine hangi eyleme başlıyorsak oraya onu yerleştirmiş oluruz.

Mesela, işimize başlarken söylediğimizde: “Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla işime başlıyorum” demiş oluruz. Konuşmaya başlarken söylersek “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla konuşmaya başlıyorum” demiş oluruz. Yani hangi şeye başlıyorsak o eylemi oraya yerleştirmiş oluruz.

Ayet-i kerimede şöyle buyuruluyor: “Şimdi Kur’ân okumak istediğin zaman önce o kovulmuş şeytandan Allah’a sığın.” (Nahl, 98) Bu sebeple Kur’an okumaya “euzu billahi mineşşeytanir racim” diyerek başlarız. Kur’an okumaya başlarken bile şeytandan Allah’a sığınmamız gerekiyorsa; hayatın her alanında şeytandan Allah’a sığınmamız gerekmez mi?

O halde dikkat

Özellikle şeytanların daha yoğun faaliyette bulunduğu ortamlara girerken bizim de daha yoğun olarak istiazede bulunmamız (şeytandan Allah’a sığınmamız) gerekir diye düşünüyorum. Mesela internete girerken, TV izlerken, çarşıya çıkarken, trafiğe çıkarken vs.

Burada dikkat edilmesi gereken şey şeytandan Allaha sığınmak için söylememiz gereken “euzu billahi mineş şeytanir racim” cümlesini söylerken kalbimizin ve davranışlarımızın da dilimizi desteklemesidir. Yani tam manasıyla bu konuda konsantre olmalıyız. Bir de şeytanların bize gelmesini engellemeye çalışırken kendimiz de onlara doğru gitmemeliyiz. Şeytanların bizleri kandırma yolları bellidir. Bu konulara daha çok dikkat göstermeliyiz.

Aslında hayatın her alanında hayatın her alanında niyetlerimizi ve eylemlerimizi gözden geçirmeli bunlar üzerinde şeytanın etkisi olup olup olmadığını düşünmeli, gönlümüze sormalı, vicdanımıza danışmalıyız. Bir de şeytan dediğimiz varlığın sadece görünmez olan varlıklardan ibaret olmadığını insan şeytanlarının da bulunduğunu unutmamalıyız. (En’am Sûresi, 112)

Üç etkisi

Peki, bilinçle söylenen bir besmelenin ne gibi etkileri olur? İlk olarak, bu söz bir niyet etme veya niyetleri gözden geçirme cümlesidir. Yani: “Bu eylemimi Allah Teala’nın rızası için yapıyorum/ yapacağım. Veya; “Bu eylemi Allah Teala’nın rızasına uygun yapacağım, O’nun rızasına aykırı bir şeye bulaşmayacağım” şeklinde bir niyet etmek veya niyetimizi gözden geçirmektir ki bir mü’mini o eylem boyunca istikamet üzere olmaya motive eder.

İkinci olarak; o eylemimizin yapılmasında Allah Teala’nın bize verdiği nimetlerin hatırlanmasıdır. Örnek olarak, yemeğe besmele ile başladığımızda soframızdaki nimetlerin başlangıcından soframıza gelene kadarki aşamalarında Rabbimizin kudretini, ihsanını, ikramını düşünmek. Onu yemek ve hazmetmek için vücudumuza verdiği nimetleri hatırlamak. En sonunda bu nimetlerden meydana gelen enerjiyi O’nun rızasına uygun yerlerde harcamayı düşünmek.

Üçüncü olarak; Her eylemimizin başında Rabbi’mizin Rahman ve Rahim isimlerini/ sıfatlarını hatırlamak. Rahman ve Rahim sıfatlarında öne çıkan özellik rahmettir merhamettir. Rahmet kavramının içerisinde hangi duygular vardır diye düşündüğümde şunlar aklıma geliyor: Acıma, af etme, bağışlama, sevgi, yardım etme gibi duygular.

Bizler de eylemlerimizde merhameti ve onun içindeki duyguları öncelememiz gerekir. O halde her güzel işimize anlamını düşünerek ve bütün hücrelerimizi de düşüncemize katarak “Bismillahi’r rahmani’r rahim” diyelim.

Ali Uslu/ İrfanDunyamiz.com

İrfan Mektebi ↗

Sevdirici, müjdeleyici üslupla yazılmış hayata dair yazılar okumak için tıklayın.

Gönül Dünyamız ↗

Gönül insanlarına dair bam telinize dokunacak yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Yarın kim bilir neler getirecek?

Yıllar önce hanım kardeşlerimizin çıkarttığı Mektup adında bir dergi vardı. Tabi hanımlara yönelik bir dergi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.