Nasıl dua edelim?

Allah Teala Kur’an’da Yunus Suresi 12. ayette şöyle buyurur; “İnsana bir zarar dokunduğunda, yan yatarken, otururken ya da ayaktayken bize dua eder; zararını üstünden kaldırdığımız zaman ise, sanki kendisine dokunan zarardan dolayı bize hiç yalvarmamış gibi hareket eder. İşte aşırı gidenlere yaptıkları böyle süslü gösterilmiştir.

Aynı şekilde, Lokman Suresi, 32. ayette de; “(Denizde) onları kara gölgeler gibi dalgalar sarıverdiği zaman, dini yalnızca O’na halis kılan gönülden bağlılar olarak Allah’a yalvarırlar. Fakat O, onları kurtarıp karaya çıkarınca içlerinden bir kısmı orta yolu tutar. Zaten bizim ayetlerimizi nankör gaddarlardan başkası inkar etmez” buyrulmaktadır.

Bu iki ayetten anlaşılacağı gibi, dua etmek, insanın fıtri bir özelliğidir. Yine bu ayetlerde Yüce Allah bize duanın sadece sıkıntılı zamanlarda değil her zaman yapılması gerektiğini de hatırlatmaktadır.

mehmet-zeki-aydinDua şifadır

Dua yaptıktan sonra insan, gönlünde bir ferahlık ve rahatlık hisseder, isteğinin yerine getirileceği hususunda ümidi artar. Bu yönüyle de, dua insan için bir şifa ve ruhi bunalımlara karşı koruyucu sağlık tedbiridir.

Dua etmek, ayet ve hadislerde övülmüş ve teşvik edilmiştir.

A’raf suresi 55. ayette Yüce Allah “Rabbinize yalvara yalvara ve için için dua edin” buyurarak bizim dua etmemizi istemiştir. Hatta Furkan Suresi 77. ayette “Deki; Duanız olmadıktan sonra Rabbim size değer verir miydi?” buyurarak duanın çok önemli olduğu vurgulanmaktadır.

Yüce Rabbimiz, Mü’minun Suresi 60. ayette kendisine dua etmemizi “Bana dua edin, size cevap vereyim” sözleri ile istemektedir. Peygamberimiz sallellahü aleyhi ve sellem de, “Allah katında duadan daha şerefli bir şey yoktur” ve “Dua ibadetin özüdür” buyurarak duanın önemini vurgulamaktadır.

Dua için aracıya gerek yok

Dua sadece Allah’a yapılmalı, araya başka aracılar sokulmamalıdır.

Her namazda okuduğumuz Fatiha Suresi’nde “Sadece sana ibadet eder, sadece senden yardım dileriz” diyerek bunu dile getiriyoruz.

Kullardan yani insanlardan, ancak kendilerinin gücü yettiği şeyler istenebilir. İnsanların gücünün yetmediği bir şeyi istemenin bir anlamı da yoktur. Allah Teala, insana şah damarından daha yakındır. Bu sebeple ne istersek aracısız O’ndan istemeliyiz.

Bakara Suresi 186. ayetinde Yüce Allah “Kullarım sana beni sorarlarsa, gerçekten ben onlara yakınım. Bana dua edenin duasını kabul ederim” buyurmaktadır.

Nasıl dua edelim?

Bizlere dua etmemizi emreden ve dualarımızı kabul edeceğini vadeden Rabbimiz, Kur’an’da bizlere dua örnekleri sunarak bize nasıl dua edeceğimizi de öğretmektedir. Kur’an’da sunulan şu dua örneklerini samimi bir kalple tekrar edelim;

Bizi sıratı müstakime/ doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet, gazaba uğrayanların ve sapmışların yoluna değil.” (Fatiha/ 5-7)

Ey Rabbimiz! bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi ateşin azabından koru.” (Bakara/ 201)

Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır, Müslüman olarak canımızı al.” (A’raf/ 126)

“Ey Rabbimiz! Bize hidayet verdikten sonra kalplerimizi saptırma. Katından bize rahmet ihsan et. Şüphesiz sen çok bağışlayıcısın.” (Al-i İmran/ 8)

Örnek dualarailde-ahlak-egitimi

Aynı şekilde, Yüce Allah, kendisinden iç dünyamızı aydınlatmasını, bilgilerimizi artırmasını, güç yetiremeyeceğimiz işlerle bizleri sınamamasını, bağışlamasını, Cehennemden koruyup Cennete erdirmesini istememizi Kur’an’da verdiği örneklerle bize bildirmektedir.

Rabbimiz! Nurumuzu üzerimize tamamla. Bizi bağışla. Sen her şeye gücü yetensin.” (Tahrim/ 8)

Rabbim! İlmimi artır.” (Taha/ 114)

Rabbimiz! Günahlarımızı ve işimizdeki aşırılıklarımızı bağışla, ayaklarımızı sağlamlaştır ve kafir topluluklara karşı bize yardım et.” (Al-i İmran/ 147)

Rabbimiz! Unuttuklarımızdan veya yanıldıklarımızdan dolayı bizi sorumlu tutma. Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Rabbimiz! Kendisine güç yetiremeyeceğimiz şeyi bize taşıtma. Bizi affet, bizi bağışla, bizi esirge. Sen bizim Mevlamızsın. Kafir topluluklarına karşı bize yardım et.” (Bakara/ 286)

Rabbim! Bana hüküm bağışla ve beni salih olanlara kat. Sonra gelecekler arasında bana bir doğruluk dili ver. Beni nimetlerle donatılmış cennetin mirasçılarından kıl. Babamı da bağışla, çünkü o şaşırıp sapanlardandı. Ve (insanların) diriltilecekleri, malın ve çocukların da bir yarar sağlamadığı günde, beni küçük düşürme. (Şuara/ 83-88)

Allah yaptığımız ve yapacağımız dualarımızı kabul etsin.

Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın/ İrfanDunyamiz.com

 

Şunlara Gözat

Selât-ü selam hassasiyeti…

Yüce Allah, Hazreti Muhammed sallellahu aleyhi ve sellem’in kendi katındaki değerinden dolayı ona salat-ü selam …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.