İmam-ı Birgivi’nin vasiyeti bir hazine

Kardeşlerime, evlâdıma ve ahiret yolcularına vasiyetimdir ki, Allah Teâlâ’nın emrettiği şeyleri yapınız.

Kazaya kalmış namazlarınızı kılınız. Kalmış zekâtlarınızı veriniz. Oruçlarınızı tutunuz. Üzerinize farz oluyorsa hac yapınız.

Her Müslümanın öğrenmesi farz-ı ayn olan ilmihâl bilgilerini öğreniniz.

Âlimlerin sohbetine devam ediniz. Güvenilir ve sağlam âlimlerin fetvasıyla amel ediniz. Herkesin fetvasıyla amel etmemelidir. Tegannî dinlememelidir.

Salevatları uzun yazın

Allah Teâlâ’nın ismi anıldığı zaman “Teâlâ ve Tebâreke” veya “Azze ve Celle”, “Sübhânallah”, “Cellecelâlüh” diyerek tâzim ediniz.

Resûlullah’ın ve diğer Peygamberlerin isimleri anıldığı zaman salevât getirmelidir. Yazarken de bunları açık yazmalıdır.

Diğer âlimler ve meşâyıh anıldığı zaman, “rahmetullahi aleyh” demelidir.

Hocanıza hürmet edin

Hocasına da hürmet göstermelidir. Yol göstermek hâriç, hocanın önünden yürümemelidir. Ondan önce söze başlamamalı ve yanında çok konuşmamalıdır.

Hizmetini severek yapmalıdır. Her yerde hocanın rızasını gözetmelidir. İtiraz etmemeli, dövse veya bağırsa nasihat bilmeli, incinmemelidir. Hocasının yakınlarına da hürmet göstermelidir.

Akrabayı ziyaret etmeli, sıla-i rahmi, akraba ziyaretini terk etmemelidir. Anne ve babanın da haklarını gözetmeli, onlara karşı yüksek sesle konuşmamalı ve kızgın bakmamalı, günah olmayan emirlerini yapmalıdır. Dövmesine ve bağırmasına sabretmelidir. Karşılık vermemelidir.

Komşuların haklarını da gözetmeli, kokulu bir yemek pişirince, bir mikdârını komşulara vermelidir. Mümkün olduğu kadar komşuların ihtiyacını görmeli ve zarara uğrarlarsa yardım etmeli ve iyilik gelirse sevinmelidir.

Diğer din kardeşlerini de sevmelidir. Kusurlarını mümkün mertebe affetmelidir.

Yağcılık yapmayın

Müdâhene (yağcılık) etmemeli, dünyalık ele geçirmek için dini vermemeli. Gerekirse müdârâ etmeli, dini ve dünyayı korumak için dünyalık vermelidir. Müdârâ zararı gidermek için olur. Çok gülmekten, faydasız konuşmaktan sakınmalıdır.

Alış verişte dinin emirlerine uymalı ve cemaate devam etmelidir. Bid’atlerden sakınmalı. Misvâk kullanmaya devam etmeli.

Duaya hamd ve sena ile başlayın

Duaya, Allah Teâlâ’ya hamd ve senâ ile ve Resûlüne salât ve selâm ile başlamalıdır. Dua ederken bütün müminlere duâ etmeli, anneyi, babayı ve iyilik gördüğü kimseleri de dualarında anmalıdır.

Yalvararak ve gizli dua etmelidir. Yalnız iken Allah Teâlâ’ya yalvararak duâ etmeli, acizliğini ve günahlarını düşünerek ağlamalıdır. Allah Teâlâ’dan istikâmet, af, âfiyet, rızasını ve muvaffakiyet istemelidir.

İmanın gitmesinden korkup, daima hüsn-i hâtime (son nefeste iman ile gitmeyi) istemeli, İslâm nimetine her zaman şükretmelidir.

Çoluk-çocuğuna ilmihâlini (lâzım olan din bilgilerini) öğretip, İslamiyet’e uymayan şeylerden korumalı ve sakındırmalıdır.

Çocukları yedi yaşında namaza başlatmalıdır.

Dâimâ istiğfâr etmelidir.

İmam Birgivi

İrfanDunyamiz.com

Altın Öğütler ↗

Hayatınızı değiştirecek birbirinden faydalı altın öğütler okumak için tıklayın.

Dua Defteri ↗

Gönüllerin pasını silen birbirinden güzel dualar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Selât-ü selam hassasiyeti…

Yüce Allah, Hazreti Muhammed sallellahu aleyhi ve sellem’in kendi katındaki değerinden dolayı ona salat-ü selam …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.